Populairste eSports-bookies in België

Het lijdt geen twijfel dat eSports-weddenschappen de meest gewilde gokplatforms zijn in dit West-Europese land dat de 'hoofdstad van Europa' wordt genoemd. Gokkers verleggen hun focus nu naar eSports-weddenschappen, aangezien eSports een menselijk tintje heeft, in tegenstelling tot virtuele sporten, die door de computer worden gegenereerd. Bekijk op deze pagina de beste eSports-bookmakers in België, evenals de legaliteit van eSports-weddenschappen in het land.

Esports-weddenschappen zijn een van de snelstgroeiende markten in de online gokscene. Volgens statistieken van Valuates Reports werd de gokindustrie voor eSports in 2019 gewaardeerd op $ 691,6 miljoen en zal naar verwachting tussen 2021 en 2016 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 15,1%.

Populairste eSports-bookies in België
Liam Fletcher
WriterLiam FletcherWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher
LocaliserJasper de VriesLocaliser
Geschiedenis van esports-weddenschappen in België

Geschiedenis van esports-weddenschappen in België

Verschillende redenen verklaren de exponentiële groei van esports-weddenschappen. De industrie groeit dankzij de populariteit van videogames, het concurrentievoordeel van esports, livestreamingplatforms en het enorme prijzengeld voor toernooien.

Er zijn tientallen goksites in België, de thuisbasis van de best beoordeelde eSports-teams, waaronder Epsilon eSports en Team Belgium. Sommige goksites zijn echt, maar andere zijn het proberen niet waard. Gelukkig hebben de experts het zware werk gedaan door alle kritische aspecten te beoordelen voordat ze deze lijst met beste eSports-weddenschappen in België hebben samengesteld.

In dit segment kom je meer te weten over de geschiedenis van eSports-weddenschappen in België, van waar het begon tot zijn huidige staat en, belangrijker nog, het traject. Maar om de geschiedenis van elektronische sportweddenschappen in dit land te begrijpen, is het belangrijk om eerst de geschiedenis van gokken in het algemeen te begrijpen.

Geschiedenis van gokken in België

Gokken is geen nieuwe activiteit in België. Volgens historici gaat het gokken in dit land terug tot 1300. Er zijn verschillende documenten gevonden die verwijzen naar kaart- en kansspelen. Naast de kaartspelen had België al in de 15e eeuw een nationale loterij.

Geschiedenis van esports-weddenschappen in België
De komst van esports-weddenschappen

De komst van esports-weddenschappen

Terwijl er in het verleden andere vormen van gokken waren, kwamen sportweddenschappen later. Gokkers zetten in op verschillende sporten, waaronder voetbal, een van de meest populaire sporten in het land. Vroeger was wedden informeel omdat er geen gevestigde gokbedrijven waren. Maar toen gokbedrijven in Europa en de hele wereld begonnen op te duiken, begonnen de dingen te veranderen. Wedden werd populair in het land nu gokkers gemakkelijk konden wedden op hun favoriete spellen.

In de jaren 80 en 90 werden sportweddenschappen erg populair. Toen kwamen virtuele sporten, die spelers meer gokmogelijkheden boden. Virtuele sporten werden een favoriet van veel gokkers omdat er het hele jaar door gokmarkten waren, 24/7. Gedurende deze tijd werden eSports-weddenschappen buitengewoon competitief, waardoor topteams en toptalent over de hele wereld werden aangetrokken. Interessant genoeg had België een solide eSports-fanbase. Veel Belgische teams en spelers namen deel aan de topcompetities.

Toen eSports eindelijk in de gokwereld verscheen, was België een van de landen waar gokkers overstapten op eSports-weddenschappen. De meeste fans van virtuele sportweddenschappen zijn overgestapt op eSports omdat eSports een menselijk tintje heeft.

Esports wedden tegenwoordig in België

Hoewel eSports-weddenschappen in België meer dan tien jaar geleden begonnen, was de pandemie een gamechanger. Volgens de statistieken bekeek 57% van het Belgische publiek tussen 2020 en 2021 voor het eerst eSports, terwijl 46% van degenen die al van eSports wisten, hun consumptie tijdens de pandemie verhoogde.

Absoluut, de toename van het bereik en de bekendheid van eSports heeft de groei van eSports-weddenschappen gestimuleerd. Maar het zijn de lockdowns en inperkingsmaatregelen die de onmiddellijke golf van eSports-weddenschappen veroorzaakten. Nu alle live-sporten waren stopgezet, hadden gokkers geen gokopties. Gelukkig grepen de meeste gokoperators het moment en concentreerden ze zich op eSports-weddenschappen. Hoewel de live-wedstrijden nu zijn hervat, heeft eSports nog steeds een speciale plaats onder Belgische gokkers.

De komst van esports-weddenschappen
De toekomst van wedden op esports

De toekomst van wedden op esports

Uit alle indicaties blijkt dat esports-weddenschappen een mooie toekomst hebben, nu de eSports-industrie zelf booming is. Ontwikkelaars van videogames ontwerpen hun games met esports in het achterhoofd, terwijl enorme investeringen in de eSports-industrie worden geïnjecteerd. Verschillende factoren zullen bijdragen tot de groei van eSports-weddenschappen in België.

De eerste is de blootstelling aan esports. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 5,25 miljoen spelers op de Belgische gamingmarkt, wat een hogere esports-penetratiegraad betekent. Alle factoren constant gehouden, deze cijfers stijgen met de dag.

Een andere factor die de esports-weddenschappen in België zal vormgeven, is de beschikbaarheid van esports-weddenschappen. In tegenstelling tot in het verleden, toen er nog maar een handvol esports-bookies waren, heeft België vandaag honderden esports-weddenschappen met tal van esports-bonussen en promoties om nieuwe spelers aan te trekken en de bestaande vast te houden.

Het laatste is het feit dat de Belgische overheid wedden en gokken niet heeft verboden. In plaats daarvan reguleert het de industrie, zodat geen belemmeringen of sancties gokexploitanten en gokkers kunnen afschrikken.

De toekomst van wedden op esports
Zijn goksites voor esports legaal in België?

Zijn goksites voor esports legaal in België?

Zoals eerder vermeld, zijn er veel esports-weddenschappen in België, dus spelers hebben keuze te over. Maar de olifant in de kamer is, zijn deze sites legaal? Kunnen Belgische spelers wedden op esports zonder zich zorgen te maken over het overtreden van de wet? Dat is waar deze rubriek over gaat.

Esports-weddenschapswetgeving in België

Net als alle andere vormen van sportweddenschappen, is wedden op esports in België legaal. Dit is zolang de gokoperator die eSports-weddiensten aanbiedt, een vergunning heeft en wordt gereguleerd door de overheid. Wat betreft de spelers, ze moeten de wettelijke leeftijd hebben. Voor de goede orde, Belgische spelers mogen pas wedden als ze de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt.
Licenties

Alle vormen van kansspelen in het land worden gereguleerd door de Belgische Kansspelcommissie, die verantwoordelijk is voor het afgeven van exploitatievergunningen aan kansspelexploitanten. Er zijn negen licenties met eSports-weddenschappen die vallen onder licentie F1, die twee andere sublicenties heeft: licentie F2 en licentie F+. Met de eerste kan de exploitant gokdiensten aanbieden, terwijl de laatste uitsluitend gokdiensten op internet aanbiedt.

Zijn goksites voor esports legaal in België?
Offshore goksites voor esports

Offshore goksites voor esports

Hoewel de Belgische overheid alle gokactiviteiten in België reguleert, wedden veel spelers niet op lokaal geëxploiteerde goksites. In plaats daarvan wedden ze op offshore-sites. Dus, wat maakt dat Belgische gokkers lokale goksites mijden?

Ten eerste is het feit dat spelers ouder dan 21 jaar moeten zijn, terwijl andere landen spelers toestaan om te wedden zolang ze ouder zijn dan 18. Misschien wel de grootste reden waarom spelers overstappen naar internationale goksites is dat lokaal geëxploiteerde goksites geen bonussen hebben even lucratief als die aangeboden door internationale bookmakers.

Met betrekking tot online offshore bookies heeft de Belgische Kansspelcommissie maatregelen genomen om te voorkomen dat gokkers toegang krijgen tot deze sites. Er is een zwarte lijst beschikbaar op de website van de Kansspelcommissie. Op de zwarte lijst staan namen van websites die volgens de KSC illegaal gokmarkten aanbieden aan Belgische spelers.

Met de medewerking van de Belgische Kansspelcommissie, de speciale politie-IT-crime-eenheid en ISP's worden dergelijke websites geblokkeerd. Maar dit is dan ook een inspannende oefening, en meer nog, het aantal eSports-bookies dat Belgische spelers accepteert, stijgt met de dag.

Offshore goksites voor esports
Weddenschappen in België

Weddenschappen in België

De kansspelwetten in België zijn geëvolueerd. Om het juridische landschap van weddenschappen in dit land te begrijpen, is het essentieel om de belangrijkste handelingen te begrijpen.

Federale wet van 7 mei 1999

Wedden was een grijs gebied vóór de invoering van de kansspelwet van 7 mei 1999, die alle vormen van kansspelen in België, inclusief weddenschappen, officieel legaliseerde en reguleerde. De wet leidde tot de oprichting van de Kansspelcommissie die de opdracht kreeg om alle gokentiteiten in het land een vergunning te geven en ervoor te zorgen dat alle spelers zich aan de regels houden. Deze wet was bedoeld om gokken te reguleren, spelers te beschermen en de piek in illegaal gokken en aanverwante ondeugden te beteugelen.

Belgische Kansspelwet 2010

De kansspelwet van 1999 wierp licht op alle vormen van online gokken, maar liet een paar grijze gebieden over online gokken. Dit leidde tot de invoering van de Belgische Kansspelwet 2010 die tot doel had de lucht te klaren met betrekking tot online kansspelen. In die tijd mochten alleen loterijen online worden aangeboden. Maar door de wijzigingen van deze wet werden weddenschappen, inclusief online eSports-weddenschappen, legaal toen de nieuwe wet in 2011 van kracht werd.

Kansspelwet in 2019

In 2019 zijn er verschillende wijzigingen aangebracht in de kansspelwet van 1999, maar de meeste hadden betrekking op casinogokken. De enige opvallende verandering voor weddenschappen was de verplichte opname van de tag "Gokken met mate" ("Gok met mate") in de voettekst van alle gokwebsites in het land.

Weddenschappen in België
De favoriete spellen van Belgische spelers

De favoriete spellen van Belgische spelers

Belgische eSports-fans hebben verschillende smaken en gelukkig ontwerpen game-ontwikkelaars nu games met esports in het achterhoofd. Er zijn meer dan een dozijn eSports-spellen waar Belgische gokkers vandaag op kunnen wedden.

De eerste populaire categorie zijn schietspellen. Er zijn tal van videogames die gebaseerd zijn op geweren en wapens. First-person shooters (FPS) zijn het populairst en zoals de naam al doet vermoeden, worden ze gespeeld vanuit het perspectief van de eerste persoon. De populairste FPS-game in België is Counter-Strike: Global Offensive, Valve en Hidden Path Entertainments multiplayer blockbuster. Naast CS: GO houden Belgische spelers ook van Valorant, COD, Overwatch, Apex Legends en Rainbow Six Siege.

Een ander populair genre onder Belgische eSports-fans zijn multiplayer online battle arena-games (MOBA). Deze categorie omvat spellen waarbij twee teams verwikkeld zijn in een vicieuze strijd op een vooraf gedefinieerd kleiner wordend slagveld (kaart). De beste MOBA-games in België zijn Dota 2, League of Legends en Heroes of the Storm en Smite.

Belgische eSports-enthousiastelingen houden ook van sportsimulatievideogames. De meest populaire titel in deze categorie is FIFA, de franchise van EA Sports die echt voetbal nastreeft. Andere simulatiegames zijn Pro Evolution Soccer (PES) en NBA2K.

De favoriete spellen van Belgische spelers
Betaalmethoden in België

Betaalmethoden in België

Belgische spelers moeten eerst hun gokaccounts laden om te kunnen gokken op esports voor echt geld. Dus, wat zijn de beschikbare opties hier?

Om te beginnen ondersteunen Belgische esports-sites zowel fiat-valuta als crypto. Voor degenen die willen wedden met fiat-valuta, wordt de euro, de officiële munteenheid van België, ondersteund. Verschillende andere internationale valuta's, waaronder de Amerikaanse dollar, Canadese dollar, Britse pond en Australische dollar, zijn op de meeste sites beschikbaar. Wat crypto betreft, kunnen gokkers bitcoin, Ethereum, Litecoin en bitcoin cash gebruiken.

Hierna volgen de beschikbare stortings- en opnamemethoden. Bancontact is de meest populaire stortings- en opnamemethode op Belgische eSports-weddenschappen. De marktleider op het gebied van elektronische betalingen vergemakkelijkt snelle, betaalbare en veilige transacties. Naast Bancontact zijn er verschillende andere online geldtransferoplossingen, variërend van creditcards/debetkaarten tot eWallets. De lijst bevat Visa, Mastercard, American Express, Neteller, PayPal, etc.

In tegenstelling tot veel gewetenloze dealers die geen winsten uitbetalen, hebben de experts alle esports-bookmakers op deze pagina. Spelers kunnen er dus zeker van zijn dat ze hun winsten krijgen, zolang ze aan de inzetvereisten voldoen. De opnametijden zijn afhankelijk van de verificatieprocessen van de bookmaker en de online betalingsoplossingen.

Betaalmethoden in België
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Zijn eSports-weddenschappen legaal in België?

Ja. eSports-weddenschappen in België zijn legaal zolang spelers wedden op Belgische eSports-weddenschappen met de F1- en F1+-licentie. Wedden op bookmakers zonder vergunning is niet toegestaan, maar veel spelers doen dit nu de overheid offshore gokkers niet vervolgt.

Is wedden op offshore goksites veilig?

Nou, het is moeilijk om hier een antwoord op te geven, omdat er twee kanten aan zitten. Zolang spelers wedden op een internationale eSports-weddenschapssite die is gelicentieerd door een gerenommeerde regelgevende instantie in een rechtsgebied. Volledig ongelicentieerde eSports-bookies vormen echter een risico, van het niet uitbetalen van winsten tot matchfixing.

Kan iedereen in België wedden op eSports?

Ja. Wedden op eSports staat open voor alle Belgen zolang ze voldoen aan de wettelijke leeftijdsvereiste - 21 jaar.

Zijn er veel fans van eSports-weddenschappen in België?

Er zijn geen exacte cijfers, maar België is een van de grootste eSports-wedmarkten, gezien de hoge blootstellingspercentages van het land aan eSports, vooral nadat de pandemie toesloeg.

Kunnen spelers op mobiel wedden?

Ja. eSports-weddenschappen in België zijn geoptimaliseerd voor mobiel gamen. Bovendien hebben sommige native mobiele apps voor iOS- en Android-apparaten.

Veelgestelde vragen

Laatste nieuws

Markoon sluit zich aan bij Infinite Reality: LEC 2024 roosterupdate
2023-11-15

Markoon sluit zich aan bij Infinite Reality: LEC 2024 roosterupdate

Junglespeler Markoon heeft een nieuw thuis gevonden voor het LEC 2024-seizoen. Hij zal zich aansluiten bij een nieuw LoL-team, Infinite Reality, en hun selectie voltooien.