Alles wat u moet weten over: Esports Game Genres

Ongeveer tien jaar geleden had niemand gedacht dat competitieve sporten verder zouden gaan dan traditionele sportevenementen. Nu esports-gaming de game-industrie stormenderhand verovert, lijdt het geen twijfel dat deze games gunstig kunnen concurreren met conventionele sporten. Maar wat is een esports-game precies? Welke esports-genres zijn er? Waarom is het belangrijk om ze te kennen om te wedden?

Esports-games zijn videogames die op de computer worden gespeeld en worden uitgezonden naar een publiek van duizenden of miljoenen, afhankelijk van het spel en de competitie. Voorbeelden zijn Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends en World of Warcraft Arena Combat. Deze spellen worden online gespeeld met een paar spelers die tegen elkaar strijden in een virtuele omgeving die lijkt op een echte arena of stadion.

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Gokkers kunnen wedden op verschillende eSports-genres en elk genre heeft zijn eigen unieke kenmerken. In dit artikel bespreken we wat de verschillende esports-genres zijn en hoe ze van elkaar verschillen. Gokkers moeten dit inzicht verwerven om te weten waar ze hun geld moeten plaatsen. Natuurlijk wil je wedden op eSports-games waarvan je begrijpt hoe ze werken. Het volgende is een lijst met de meest populaire gamegenres in eSports.

First-Person Shooter (FPS)-spellen

FPS-games zijn een van de meest populaire eSports-genres en bestaan uit eSports-games die het first-person perspectief gebruiken om spelers een meeslepende ervaring te bieden. Blizzard Entertainment's Overwatch is zo'n game die een first-person perspectief gebruikt in zijn gameplay en competitieve gaming en entertainment voor het publiek biedt. Overwatch is een van de meest gespeelde games en een van de meest gestreamde games op Twitch vanaf 2022. Andere FPS eSports-titels zijn onder meer Counter-Strike: Wereldwijd offensief (CS:GO), Call of Duty: Warzone, Slagveld, en Rainbow Six Siege, onder andere.

FPS-spellen zijn populair onder gokkers omdat ze uitstekende spelersbetrokkenheid en retentie bieden. Het enorme aantal spelers dat aanwezig is in FPS-games verhoogt ook het aanbod voor esports-weddenschappen. De toenemende populariteit van FPS-games maakt ze een best beoordeelde categorie op veel goksites voor e-sports. Het zal moeilijk zijn om een site voor eSports-weddenschappen te vinden zonder FPS-games. Bovendien, omdat FPS-games worden gespeeld in stadions bij grote evenementen en live worden uitgezonden, trekken ze een groot publiek.

Strategie spellen

Strategiegames zijn esports-games waarbij strategie en tactiek betrokken zijn. De speler moet strategie combineren met de juiste uitvoering van tactieken om te winnen. Een van de bekendste strategiespellen is Civilization, maar het is tegenwoordig geen esport-game. De speler moet zijn beschaving ontwikkelen en infrastructuur opbouwen, die voor de hele beurt of een bepaalde duur kan worden gebruikt.

De populariteit van strategiespellen is in de loop van de tijd toegenomen omdat het kritisch denken en een actieve geest vereist om vooruit te denken en essentiële bewegingen van elke beurt te identificeren voor een groter voordeel ten opzichte van de tegenstander. Deze twee factoren maken strategiespellen leuk om naar te kijken en geweldig om in te zetten.

Esport-strategiespellen

Naast Civilization omvatten andere op strategie gebaseerde esports-titels: Starcraft, Warcraft, haardsteen (het is een kaartspel) en Age of Empires. In Starcraft kan de kaart bijvoorbeeld enorm zijn en moeten de spelers een strategie bedenken voordat ze hun leger over de kaart sturen om de vijandelijke eenheden te blokkeren.

Er kunnen veel unieke strategieën worden gebruikt, zoals aanvallen, een basis bouwen, enz. De spelers of teams moeten hier hun multitasking-vaardigheden gebruiken, aangezien strategiespellen veel aandacht vereisen. Ze moeten gegevens onthouden over hun middelen, eenheden, waar hun vijanden zich bevinden en moeten vooruit plannen terwijl ze tegelijkertijd hun beschaving of eenheden moeten besturen.

Battle Royale

Battle Royale-games zijn een uniek genre dat snelle, actiegerichte games omvat waarin spelers tot de dood moeten vechten. Dit is eigenlijk wat Battle Royale-spellen zijn; ze zijn kort en spelers moeten zoveel mogelijk van hun tegenstanders doden gedurende de tijdspanne. Meestal wordt de kaartruimte met de tijd korter en korter, terwijl de speler of het team (max. 4 spelers) onderweg moet overleven en hun tegenstanders moet doden. Het aantal mensen dat deze games speelt is snel toegenomen, waardoor Battle Royale een populair esports-genre is geworden.

De populariteit van Battle Royale-games vloeit voort uit het feit dat ze een gemakkelijke toegang bieden tot video spelen. Ze hebben ook een hoge spelersbetrokkenheid omdat het doel is om anderen te vermoorden met elke beschikbare kans en met een relatief laag risico om door andere spelers of NPC's te worden gedood. Dankzij hun opwindende gameplay kijken mensen vaak naar deze games voor entertainment.

Battle Royale-games bevatten PlayerUnknown's Battlegrounds, Fortnite, Apex Legends, oorlogsgebied, en Paladins. Houd er rekening mee dat voor sommige Battle Royale-games een high-end pc nodig is om te spelen, en voor andere niet. Dus als je een laag budget hebt, wil je misschien voorzichtig handelen bij het kiezen van je spel.

MOBA

MOBA, volledig in Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). Het is een multiplayer-modus van een strategiespel. Eén speler neemt de rol van een personage op zich en andere spelers nemen de rol van vijanden op zich. MOBA-spelers worden "helden", "kampioenen" of "agenten" genoemd (dwz het personage dat het MOBA-spel bestuurt), die hun eigen specifieke vaardigheden en capaciteiten hebben. Ze proberen de basis van de vijand te vernietigen door voldoende middelen en ervaring op te doen en hun tegenstanders te verslaan om het spel te winnen. Elk team heeft 5 spelers die meestal hun eigen rollen hebben: mid-laner, jungler, bot laner (adc en support) en een top-laner. Ze moeten allemaal samenwerken, communiceren en weten wanneer ze moeten vechten. Het doel is om het hoofddoel, de "Nexus", te vernietigen, maar de teams moeten onderweg torens vernietigen om bij de laatste fase te komen.

De populariteit van MOBA-spellen is in de loop van de tijd toegenomen omdat ze een gemakkelijk instappunt bieden voor realtime strategiespellen. Dankzij hun eenvoudige regels en snelle gameplay hebben ze ook een hoge spelersbetrokkenheid. Er zijn veel MOBA eSports-spellen online, maar de meest populaire zijn: Dota 2, helden van de storm, en League of Legends.

Dota 2 is 's werelds grootste digitale toernooi waarbij menselijke spelers betrokken zijn, met wereldwijd meer dan 100 miljoen geregistreerde spelers. De finale van dit evenement levert een prijzenpot op van tientallen miljoenen dollars, en het is ook wel The International genoemd.

Heroes of the Storm is ook erg populair onder gamers over de hele wereld. Het is een computerspel ontwikkeld door Blizzard Entertainment en uitgebracht in 2015 na een enorm succes bij de bètatests. Het bevat personages uit verschillende Blizzard-franchises zoals Warcraft, Overwatch, Diablo en StarCraft: Brood War.

League of Legends is een MOBA-game die enorm populair is geworden in eSports. Het is ontstaan in 2009 en is sindsdien een van de meest gespeelde spellen geworden. Vanaf 2022 spelen maandelijks minstens 100 miljoen mensen LoL.

Vechten tegen esports-games

Fighting eSports-genre is waarschijnlijk het oudste eSports-genre op de markt. Reeds in de jaren negentig werd eSports al gespeeld met spelers die het uitvechten op een pc, Xbox of Playstation-console. Twee voorbeelden van populaire vechtspellen zijn Capcom's Street Fighter-serie, de Mortal Combat-serie en SNK's Fatal Fury-serie. De spellen zijn vergelijkbaar met traditionele sporten; veel gokkers kunnen deze spellen in verband brengen met andere sporten. Andere games in dit genre zijn onder meer: Tekken, Soul Calibre en King of Fighters.

Er zijn vier soorten eSports-vechtspellen. Ze omvatten 2D-jagers, 3D-jagers, 5D-jagers en Platform-vechters. 2D-vechtspellen zijn zo eenvoudig; het zijn 2D-sprites die omhoog scrollen op het scherm. Elk 2D-vechterspel heeft zijn unieke bewegingen, maar spelers kunnen dezelfde technieken gebruiken om hun tegenstander te verslaan.

3D-vechtspellen lijken tijdens het spelen bijna op traditioneel voetbal; er zijn geen barrières of beperkingen voor hoe ver een atleet over een veld kan springen of hoeveel gewicht hij kan tillen. 5-D-jagers staan het dichtst bij traditionele sporten. Ze worden gespeeld op een 2D-speelveld, maar virtuele atleten krijgen een compleet 3D-lichaam. De vechtende speler kan zijn personage omhoog, omlaag, vooruit en achteruit verplaatsen van waar hij moet zijn.

Race- en sportsimulators

In het race- en sportsimulatorgenre moeten de spelers op hun best zijn in verschillende voertuigen of sportteams. Spelers nemen het tegen elkaar op in een moeilijke omgeving. Populaire race- en sportgames zijn onder meer: FIFA, NBA2K, Project Gotham Racing, Gran Turismo, Forza Motorsport en de Tiger Woods PGA Tour-serie. De gevechten zijn niet zo competitief tussen coureurs in deze spellen als in vechtspellen, maar de competitiestijl lijkt in sommige opzichten op traditionele sporten.

Simulators hebben realistische graphics die sterk lijken op echte races en stadions. Spelers kunnen kiezen uit een selectie van raceauto's om te rijden of deel te nemen aan verschillende sportevenementen met behulp van een virtueel voetbalveld.

Er zijn twee soorten simulatie-eSports-games: SimSport en TrackMania. SimSport omvat professionele raceseries zoals de FIA World Touring Car Series. SimSport biedt ook een reeks echte sporten zoals F1, Nascar, MotoGP en meer.

In TrackMania Racing kunnen spelers kiezen uit een reeks voertuigen om op verschillende circuits in de virtuele wereld te rijden. Spelers kunnen om de beurt rijden terwijl ze proberen de tijd van hun tegenstander te verslaan op één circuit of tegelijkertijd deelnemen aan meerdere races op verschillende circuits met obstakels zoals sprongen en tunnels.

Op welk type esports-game kan ik het beste wedden?

Er zijn veel eSports-spellen om op te wedden. En hoewel de beste esports-game om op te wedden afhankelijk kan zijn van de gokker, zijn er eSports-games waar veel gokkers dol op zijn. Om de beste eSports-spellen voor weddenschappen te kiezen, moeten gokkers rekening houden met factoren als de algehele populariteit van het spel, de minimale en maximale inzet, het vereiste vaardigheidsniveau om te winnen en de structuur ervan.

Dat gezegd hebbende, zijn enkele van de beste eSports-spellen om op te wedden:

Overwatch

Deze game is beschreven als "een mix tussen Pong en "Call of Duty". Het doel is om de basis van de tegenstander te vernietigen terwijl je die van jezelf verdedigt." Met zijn eenvoudige regels, gemakkelijke gameplay en snelle actie, Overwatch is in snel tempo een van de meest populaire eSports-games aan het worden.

Dota 2

Dit is een online strijdarena (of MOBA) die wordt gespeeld tussen twee teams met vijf spelers aan elke kant (in tegenstelling tot drie in League of Legends). Gokkers kunnen ervoor kiezen om te wedden op de beste Dota 2-teams of de beste Dota 2-spelers, naast andere gokmarkten.

Counter-Strike: Wereldwijd offensief

Dit is een first-person schietspel dat wordt gespeeld in teams van terroristen en contraterroristen. De game is geweldig om te wedden vanwege de enorme community, het gemakkelijk te begrijpen karakter en de verscheidenheid aan beschikbare gokopties.

About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
About

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries