Landen

Aangezien grote markten sportgokken over de hele wereld omarmen, blijft gokken in esports in veel gebieden illegaal. Zowel esports als sportweddenschappen zijn vergelijkbaar in het gokproces en de kansen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is echter de deelname van minderjarigen aan esports. Wedden op esports is van oudsher illegaal in de meeste gebieden, deels omdat jonge gamers massaal naar esports-gaming komen.

De bestuursorganen aarzelen om gokken toe te staan in elke sport waaraan minderjarigen deelnemen. Verboden op esports-gokken hebben geleid tot illegale markten, die vaak matchfixing en illegaal gokken door minderjarigen bevatten. Videogames blijven jonge spelers aantrekken, waardoor veel gemeenten en deelstaatregeringen de grens trekken tegen het legaliseren van wedden op esports-resultaten.

Juridische eSports-weddenschappenInternationaal eSports-gokkenWat zijn de landen in eSports?Veelgestelde vragen
Duitsland
de flag

Duitsland

Sportieve activiteiten zorgen voor een gespannen en leuke sfeer. Het is altijd leuk om te zien hoe mensen hun team aanmoedigen om alles te geven. Wedden is een van de meest opwindende activiteiten die tijdens wedstrijden voor extra spanning zorgen. Wedden is populair in Duitsland vanwege de rijke spelcultuur van het land. Er zijn heel veel gokwinkels in het land waar mensen hun weddenschappen kunnen plaatsen.

Toon meer
Polen

Esports heeft een enorme aanhang in Polen. Zoals verwacht worden eSports-weddenschappen in Polen snel mainstream. Een steeds groter aantal gokkers uit dit Midden-Europese land en eSports-fans zetten in op competitieve videogametoernooien. Daarom hebben gokoperators haast om een 'stukje van de taart' te pakken te krijgen.

Toon meer
Denemarken

De esports-beweging heeft de afgelopen jaren een enorme aanhang getrokken en komt in sommige statistieken overeen met traditionele sportevenementen. Interessant is dat Denemarken in de voorhoede van deze beweging heeft gestaan. Om te beginnen gaat Denemarken de geschiedenis in als het eerste land dat een nationale strategie hanteert om het esports-spel in het land te ontwikkelen.

Toon meer
Turkije

In Turkije zijn weddenschappen sterk beperkt. Maar daarnaast blijven Turken discreet online gokken. Online esports-weddenschappen hebben de afgelopen jaren steeds meer aandacht getrokken naarmate de videogame-industrie blijft groeien. De inkomensverdelingsratio's van operators en dealers verbeteren naarmate nieuwe en unieke spellen en gokactiviteiten worden geïntroduceerd. Gokkers moeten voorzichtig zijn en onderzoek doen om te voorkomen dat ze in botsing komen met de handhavingsinstantie van de gokwetten.

Toon meer
België

Het lijdt geen twijfel dat eSports-weddenschappen de meest gewilde gokplatforms zijn in dit West-Europese land dat de 'hoofdstad van Europa' wordt genoemd. Gokkers verleggen hun focus nu naar eSports-weddenschappen, aangezien eSports een menselijk tintje heeft, in tegenstelling tot virtuele sporten, die door de computer worden gegenereerd. Bekijk op deze pagina de beste eSports-bookmakers in België, evenals de legaliteit van eSports-weddenschappen in het land.

Toon meer
Verenigd Koninkrijk

Esports-enthousiastelingen gebruiken humor en lef om te gokken op de winnaars in Britse esports-weddenschappen met hoge inzetten. Inzetten op esports in het Verenigd Koninkrijk (VK) is niet alleen legaal; het is erg populair onder sportfans. Sterker nog, enkele van de grootste merken in de game-industrie springen op de kar terwijl esports-weddenschappen in het VK toenemen in bereik en populariteit.

Toon meer
Litouwen

Elke top goksite moet aan tal van vereisten voldoen. Deze vereisten kunnen eenvoudige dingen zijn, zoals de beschikbaarheid van gratis weddenschappen. Anderen kunnen de optie zijn om low-end stortingen te doen. De eenvoudige functies spelen een belangrijke rol in de fundamentele elementen, zoals een solide sportselectie en betrouwbaarheid van eSports-bookies.

Toon meer
Jun-ho Kim
ExpertJun-ho KimExpert
LocaliserJasper de VriesLocaliser
Juridische eSports-weddenschappen

Juridische eSports-weddenschappen

Gokkers kunnen legaal wedden op esports-weddenschappen bij goedgekeurde sportsbooks in de specifieke regio waar de persoon weddenschappen plaatst. Net als sport heeft esports het hele jaar door toernooien en wedstrijden op hoog niveau. Een razernij van populariteit voedt een expansieve groei in de esports-markt, die naar verwachting de filmmarkt in het komende decennium zal overtreffen.

Om deze reden plaatsen meer gokkers dan ooit weddenschappen op esports. Vanwege de deelname van minderjarigen aan esports, onderzoeken staats- en nationale overheden manieren om kansspelen door minderjarigen in verband met gamen te voorkomen.

In de VS zijn er enkele staten die e-sportweddenschappen toestaan, zoals Nevada en New Jersey. Andere staten, zoals Indiana, hebben echter wetten aangenomen om esports-weddenschappen specifiek te verbieden, zelfs als sportweddenschappen is toegestaan. Sommige esports-gokkers wenden zich tot offshore-weddenschappen met online sportsbooks.

Het is belangrijk voor gokkers om onderzoek te doen naar en inzicht te krijgen in de wetten op esports-weddenschappen om te voorkomen dat ze de lokale regelgeving overtreden.

Nationale en internationale wetten zijn meestal specifiek gericht op gokactiviteiten op e-sports, dus wetten die individuele gokkers beperken, zijn niet zo duidelijk. De wettigheid van wedden op esports hangt af van de lokale regelgeving, die van kracht is om individuele esports-weddenschappen te regelen en miljoenen minderjarigen te beschermen die deelnemen aan gaming over de hele wereld.

Juridische eSports-weddenschappen
Internationaal eSports-gokken

Internationaal eSports-gokken

In New Jersey heeft de staat echter een wet aangenomen die esports-gokken beperkt tot internationale toernooien waar spelers meestal ouder zijn dan 18 jaar.

Naarmate esports blijft groeien, zijn de wetten met betrekking tot wedden op spelers, wedstrijden en kampioenschapscompetities complex. Lokale en nationale voorschriften bepalen het vermogen van een gokker om toegang te krijgen tot legale gokmogelijkheden op het land en online.

De synergie tussen gokken en esports creëert echter vraag en bookmakers richten zich op esports-gokkers in de hoop de inkomsten over de hele wereld te verhogen. Sommige sportboeken sponsoren zelfs esports-teams om een jonger publiek aan te trekken, en dat is precies het scenario dat wetgevers proberen te vermijden.

Internationaal eSports-gokken
Wat zijn de landen in eSports?

Wat zijn de landen in eSports?

In 2019 waren China, Spanje, Canada, Nieuw-Zeeland, Japan en Zuid-Korea allemaal gastheer van internationale speltoernooien. New Jersey keurde weddenschappen op videogames goed, net op tijd voor de 2019 World Cup League of Legends laatste wedstrijd, die meer dan 4 miljoen kijkers omvatte. Internationaal evalueren lokale bestuursorganen hoe de markt voor esports-weddenschappen moet worden benaderd.

Sommige wetgevers zijn er resoluut tegen om jongeren toegang te geven tot gokmogelijkheden via esports. Anderen lopen een dunne lijn, in de hoop belastinginkomsten van volwassen gokkers aan te trekken en een aantal beperkingen in te voeren om de deelname van jongeren aan weddenschappen op esports te beteugelen.

WK-toeschouwers waren onder meer een internationaal publiek. Het enorme aantal kijkers dat geïnteresseerd is in esports geeft aanleiding tot esports-gokken. In feite richten bookmakers zich op het publiek van de esports-gamingindustrie. De marktwaarde van esports-weddenschappen zal naar verwachting in 2025 $ 13 miljard overschrijden.

De meeste regeringen betwisten de moraliteit van het richten op esports-deelnemers, die historisch gezien jonger zijn, voor gokken. Net als de sportmarkt zijn gokbedrijven echter agressief op zoek naar manieren om nieuwe gokkers op de markt te brengen en aan te trekken. Van online adverteren tot sponsorcompetities, esports-bedrijven blijven gokkers aantrekken en het klantenbestand uitbreiden.

Wat zijn de landen in eSports?
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Terwijl de populariteit van esports blijft groeien, zoekt het wereldwijde publiek naar manieren om deel te nemen via gamen of gokken. Hier zijn een paar antwoorden op veelgestelde vragen.

Is gokken op esports-wedstrijden legaal?

Tot voor kort waren weddenschappen op videogames illegaal in de meeste grote markten. Esports gokken is relatief nieuw. Overheden beginnen nu esports-weddenschappen te reguleren om jeugdgamers te beschermen die deelnemen aan het spelen van videogames bij esports-wedstrijden en -toernooien.

Sommige lokale, provinciale en nationale bestuursorganen over de hele wereld staan echter esports-gokken in sommige vormen toe. Wetten variëren afhankelijk van de locatie van de gokker.

Wat zijn eSports-leeftijdsbeperkingen voor gokken?

Historisch gezien is het illegaal om te wedden op toernooien, die bestaan uit spelers onder de 18 jaar. Zelfs wedden is over het algemeen beperkt tot gokkers die ouder zijn dan 18 of 21, afhankelijk van de regelgeving op de locatie van een gokker. Maar wetten evolueren.

Sommige gebieden staan enige clementie toe bij het wedden op wedstrijden met jongere deelnemers. Natuurlijk is er een actieve illegale gokmarkt die het wedden niet op leeftijd beperkt. Om binnen de wettelijke grenzen te blijven, moet een gokker de wetten onderzoeken die e-sportweddenschappen in zijn of haar woonplaats regelen.

Waar kan een gokker legaal gokken op eSports?

Lokale wetten evolueren snel. Het is het beste om contact op te nemen met de gokcommissie van een gebied om te bepalen welke landgebaseerde of online platforms legaal actief zijn.

Sommige gemeenten verbieden esports-weddenschappen ten strengste. Er zijn echter online sportsbooks die gokken over de hele wereld aanbieden. Deze digitale esports-gokmogelijkheden zijn echter mogelijk niet legaal voor inwoners van gebieden waar esports-gokken verboden zijn.

Veelgestelde vragen